Az okos energia

Érdekli az okos fűtésszabályozás?

A 21. századi technológia már Magyarországon is elérhető, sőt, egyre több háztartás alkalmazza. Cégünk is felkészülten várja azok érdeklődését, akik nem csupán egy-egy gázkészülék beszerelését szeretnék, hanem az okos technológián alapuló, gazdaságosan és optimalizáltan működő fűtésrendszert szeretnének használni.

A KNX szabványon alapuló fűtésrendszerek valóban a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák. De mi is az a KNX?

A KNX egy olyan, informatikán alapuló irányítási, felügyeleti rendszer, amely biztosítja, hogy az épület valamennyi berendezése közös nyelven kommunikáljon, így azok irányítása integráltan megoldható. 

Ehhez egy olyan rendszerre van szükség, amely függetlenül működik a gyártótól, vagy berendezéstől, ez a KNX bus.

A KNX bus alkalmazásával összeköthetők különféle fűtésberendezések, biztonsági rendszerek, távvezérlésű rendszerek. Ezek működése közös rendszerbe integrálható és ellátható távfelügyeleti alkalmazásokkal. A KNX rendszerben ezért különböző gyártók, eltérő célú berendezései köthetők össze, ezzel biztosítható, hogy olyan rendszereket hozzunk létre, amelyek egy épület valamennyi funkcióját ellenőrzik, az adatokat a távfelügyeletet ellátónak továbbítsák. A rendszer alkalmas tehát arra, hogy összehangolja egy épület fűtésrendszerét, biztonsági rendszerét és valamennyi, az épület üzemszerű működését biztosító rendszerét.

Nézzünk egy példát az ilyen rendszer működésére! Vegyünk egy családi házat, amelyben egyszerre üzemel vegyes tüzelésű kazán és egy gázkazán, továbbá egy napkollektoros vízmelegítőrendszer és egy gázbojler, ezen túl az épületre szerelt napelemek áramot is fejlesztenek és azt a ház vagy felhasználja, vagy továbbítja az országos áramhálózatba. Belátható, hogy ez a rendszer csak úgy működhet hatékonyan, ha valamennyi berendezés működése összehangolt. Az ilyen házban a fűtést alapvetően a gázkazán biztosítja, amely a hőt a pufferbe továbbítja. A fűtési melegvíz innen kerül az épület fűtött helyiségeibe. Ha a ház üzemeltetője elindítja a vegyes tüzelésű kazánt, a rendszer ezt érzékeli, és amikor már megfelelő hőmérsékleten üzemel, a termelt hőt a pufferba irányítja és csökkenti, vagy lezárja a gázkazán működését. A keringető szivattyú továbbítja a fűtéshez szükséges meleg vizet a fűtött helyiségekbe, ezt azonban az ott felszerelt érzékelőktől kapott hőmérsékleti adatok alapján teszi. A keringető szivattyút alaphelyzetben a napelemekből érkező áram működteti. Amennyiben a működtetéshez szükséges áram mennyisége nem elegendő, akkor az országos hálózatból vesz fel energiát, illetve ha több energia termelődik a szükségesnél, azt a rendszer feltölti a hálózatba. Amennyiben a helységekbe kevesebb hő szükséges, mint amennyit a rendszer előállít, úgy a technológia segítségével a fűtésrendszer hőtermelését az automata irányítás csökkenti, vagy leállítja.

Fenti fűtésrendszer csak egy része az okos házakat működtető technológiának, hiszen idekapcsolhatók a biztonsági berendezések, vagy a kerti gyep locsolását végző, csak a megfelelő környezeti tényezők hatására bekapcsoló berendezés is. Kialakítható természetesen az is, hogy a ház működési adatai egy vagy több, a ház felügyeletét ellátó központba kerüljenek. Életszerű tehát, hogy a fűtésrendszer adatai az annak távfelügyeletét ellátó vállalkozáshoz kerüljenek, ahol a diszpécser látja valamennyi berendezés működési paraméterét és szükség esetén közbeavatkozhat. Ugyanebből a házból a biztonsági berendezések adatot továbbíthatnak a biztonsági szolgálathoz, hogy behatolás esetén közbeléphessenek. Természetesen az is megvalósítható, hogy a ház tulajdonosa telefonjáról adatokat kapjon a rendszertől, illetve utasításokat küldhessen.

Az LV Smart Kft. felkészülten várja az ilyen technológiák megvalósítását tervező megrendelőit. Ezeket a megoldásokat olyanoknak ajánljuk, akik hisznek a technológiai fejlődésben és csak annyit energiát szeretnének felhasználni, amennyi szükséges. Kényelmesen, akár a moziban, vagy egy kávézó teraszán ülve telefonjukon gyorsan bepötyögni, hogyha hazaérnek, milyen hőmérséklet várja őket a nappaliban és a hálószobában. Az okos fűtésszabályzás belépő kategóriás költségei  3-500.000 forinttól kezdődnek.